Ekran kartı öğrenme işlemi oldukça basittir. Herhangi bir program kurulumuna gerek kalmadan, bilgisayar ekran kartı modelini öğrenebilirsiniz.
Bilgisayarınızın teknik bilgilerini sırasıyla başlat- çalıştır- dxdiag adımlarını uygulayarak kolaylıkla öğrenebilirsiniz. (dxdiag bölümüne giriş yapamıyorsanız, sistem yönetici izinlerini kontrol ediniz).
Bu adımları gerçekleştirdikten sonra karşınıza ekran sekmesi çıkar. Ekran sekmesine tıklayınız. Ekran sekmesinden de ‘aygıt’ sekmesine tıklayarak “aygıt özelliklerine” ulaşabilirsiniz.
Bu bölümde bilgisayarınızın sahip olduğu tüm teknik özellikler açık bir şekilde görünecektir. Özellikleri öğrenmek için ayrıca bir program indirmenize gerek yoktur. İşte ekran kartı öğrenme işlemleri nelermiş gelin bakalım.
Grafik işlemci birimi ya da kısaca GPU, kişisel bilgisayar, iş istasyonları veya oyun konsollarında grafik yaratımı için kullanılan aygıttır. Modern GPU’lar bilgisayar grafiklerini işleme ve göstermekte son derece verimlidir ve yüksek paralel yapıları kompleks algoritmalar için CPU’dan daha etkin kılar.
Ekran Kartı Öğrenme İşlemi
1. Başlat > Çalıştır > Dxdiag yazın ve aratmak için Tamam’a basın.
2. Sonrasında açılan sayfada “Ekran” veya “Görüntüsü” sekmesine tıklayın.
3. Ekran kartınıza tıkladıktan sonra açılan sayfada ekran kartı modeliniz ve kaç GB belleğe sahip olduğu ve diğer tüm ilgili bilgiler mevcuttur.
Bilgisayar Özellikleri Ne Anlama Gelir?
Bilgisayar özellikleri, bilgisayarın sergileyeceği performansı belirleyen özelliklerdir. Bu sebeple ne anlama geldiğini bilmek aynı zamanda işimize yarayacak olan bilgisayarı tespit edebilmemizi sağlar.
Ana özellikler:
İşlemci – CPU: bilgisayar içerisindeki temel işlemleri ve hesaplamaları yapan parçadır. Bilgisayarın beyni olan bu parça ne kadar yüksek performansa sahipse bilgisayar da o minvalde performans gösterecektir.
Ekran Kartı – GPU: tüm grafik hesaplamalarının yapıldığı birim ise ekran kartı olarak karşımıza çıkıyor. Ekran kartının performansını belirleyen işlemcinin çekirdeği, bellek ve hafıza kartı olmaktadır.
Ram: bilgisayar içinde bulunan ana bellek birimidir.
Depolama Birimi: tüm verilerinizi depolama yaptığınız alan olarak depolamam birimi kullanılır.
Güç Kaynağı – PSU: adından da anlaşılabileceği gibi bilgisayarın tüm işlemlerinde beslediği güç kaynağıdır.
Bilgisayar alırken, yapacağınız işe göre ana parçaların özelliklerini değerlendirmek hız performans ve fiyat açılarından avantaj elde etmenizi sağlar. Bu içeriğimizde ekran kartı öğrenme işleminin nasıl yapılacağını detaylıca uygulamalı anlattık.