Akciğer Sağlığı İçin Ne Yemeli; En Faydalı 20 Besin..!

Akciğerlerinizi sağlıklı tutmak, kendinizi iyi hissetmeniz için çok önemlidir.  Astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve pulmoner fibroz gibi yaygın durumlar yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir.

Spesifik besinlerin ve gıdaların akciğer fonksiyonu için özellikle yararlı olduğu belirlenmiştir. İşte akciğer sağlığı için faydalı olan 20 yiyecek.


1. Pancar

Pancar’ın renklendirilmiş kökü ve yeşillikleri, akciğer fonksiyonunu optimize eden bileşikler içerir.

Pancar ve pancar yeşillikleri, akciğer fonksiyonuna faydalı olduğu gösterilen nitratlar bakımından zengindir. Nitratlar kan damarlarını gevşetmeye, kan basıncını azaltmaya ve oksijen alımını optimize etmeye yardımcı olur.

Ek olarak, pancar yeşillikleri, hepsi akciğer sağlığı için gerekli olan magnezyum, potasyum, C vitamini ve karotenoid antioksidanlarla doludur.

İlgili İçerik; Magnezyumun Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 10 Faydası..!


2. Biber

Biber, vücudunuzda güçlü bir antioksidan görevi gören suda çözünür bir besin olan en zengin C vitamini kaynakları arasındadır . Yeterli C vitamini almak özellikle sigara içenler için önemlidir.

Aslında, sigara dumanının vücudunuzun antioksidan depoları üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, sigara içen kişilerin günde 35 mg ekstra C vitamini tüketmeleri önerilir.

Sadece bir orta boy (119 gram) tatlı kırmızı biber tüketmek, önerilen C vitamini alımının % 169’unu sağlar.


3. Elma

Araştırmalar, düzenli olarak elma yemenin akciğer fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir .

Örneğin, çalışmalar elma alımının eski sigara içenlerde akciğer fonksiyonunda daha yavaş bir düşüş ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Ek olarak, haftada beş veya daha fazla elma tüketmek daha fazla akciğer fonksiyonu ve azalmış KOAH gelişme riski ile ilişkilidir.


4. Kabak

Kabakların parlak renkli eti çeşitli akciğer sağlığı teşvik edici bitki bileşikleri içerir. Özellikle beta karoten, lutein ve zeaksantin de dahil olmak üzere karotenoidler bakımından zengindir.

Çalışmalar, daha yüksek kan seviyelerine sahip karotenoidlerin , hem yaşlı hem de genç popülasyonlarda daha iyi akciğer fonksiyonu ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Sigara içen insanlar, kabak gibi karotenoid açısından zengin gıdaları tüketmekten önemli ölçüde yararlanabilir.


5. Zerdeçal

Zerdeçal, güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkileri nedeniyle genel sağlığı teşvik etmek için sıklıkla kullanılır. Zerdeçaldaki ana aktif bileşen olan kurkumin, akciğer fonksiyonunu desteklemek için özellikle yararlı olabilir.


6. Domates

Domates ve domates ürünleri, gelişmiş akciğer sağlığı ile ilişkili olan bir karotenoid antioksidan olan en zengin diyet likopen kaynakları arasındadır .

Domates ürünlerinin tüketilmesinin astımlı kişilerde hava yolu inflamasyonunu azalttığı ve KOAH’lı kişilerde akciğer fonksiyonunu iyileştirdiği gösterilmiştir.


7. Yaban Mersini

Yaban mersini besinlerle yüklenir ve bunların tüketimi, akciğer fonksiyonunun korunması ve korunması da dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir.

Yaban mersini, malvidin, siyanidin, peonidin, delfinidin ve petunidin gibi zengin bir antosiyanin kaynağıdır.


8. Yeşil çay

Yeşil çay, sağlık üzerinde etkileyici etkileri olan bir içecektir. Epigallokateşin gallat (EGCG) yeşil çayda konsantre edilmiş bir kateşindir. Antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir ve fibrozu veya dokuların skarlaşmasını engellediği gösterilmiştir.


9. Kırmızı lahana

Kırmızı lahana, ekonomik ve zengin bir antosiyanin kaynağıdır. Bu bitki pigmentleri kırmızı lahanaya canlı rengini verir. Lahana lifle doludur. Araştırmalar, daha fazla lif tüketen insanların, düşük miktarda lif tüketenlerden daha iyi akciğer fonksiyonlarına sahip olduklarını göstermektedir.


10. Yeşil Fasulye

Yeşil Fasulye izoflavon adı verilen bileşikler içerir. İzoflavon bakımından zengin diyetler, KOAH dahil çok sayıda hastalık riskinde azalma ile ilişkilendirilmiştir.


11. Zeytinyağı

Zeytinyağı tüketmek astım gibi solunum koşullarına karşı korunmaya yardımcı olabilir. Zeytinyağı, güçlü sağlık yararlarından sorumlu olan polifenoller ve E vitamini de dahil olmak üzere konsantre bir anti-enflamatuar antioksidan kaynağıdır.


12. İstiridye

İstiridye, çinko, selenyum, B vitaminleri ve bakır dahil olmak üzere akciğer sağlığı için gerekli olan besinlerle yüklenir.

Ayrıca, istiridye sigara içen insanlar için özellikle önemli olan mükemmel bir B vitamini ve çinko kaynağıdır.


13. Yoğurt

Yoğurt kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum bakımından zengindir. Araştırmaya göre, bu besinler akciğer fonksiyonunu artırmaya ve KOAH riskine karşı korumaya yardımcı olabilir.


14. Fıstık

Fıstık, yiyebileceğiniz en zengin selenyum kaynakları arasındadır.

Araştırmalar, yüksek bir selenyum alımının akciğer kanserine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini, astımı olan kişilerde solunum fonksiyonunu iyileştirebileceğini ve akciğer sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek antioksidan savunmaları ve bağışıklık fonksiyonunu geliştirebileceğini göstermektedir.


15. Kahve

Enerji seviyenizi artırmanın yanı sıra, sabah içilen 1 bardak kahve akciğerlerinizi korumaya yardımcı olabilir. Kahve, akciğer sağlığı için yararlı olabilecek kafein ve antioksidanlarla doludur.

İlgili İçerik; Kahvede Kaç Kalori Var?


16. Pazı

Pazı, magnezyum açısından yüksek koyu yeşil yapraklıdır . Magnezyum iltihaplanmaya karşı korunmaya yardımcı olur ve bronşiyollerin – akciğerlerinizdeki küçük hava yolları – rahat kalmasına yardımcı olur ve hava yolu kısıtlamasını önler.


17. Arpa

Arpa , lif bakımından zengin besleyici bir tam tahıldır. Kepekli tahıllar bakımından zengin olan yüksek lifli diyetlerin akciğer fonksiyonu üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu gösterilmiştir ve akciğerle ilişkili hastalıklardan ölüm riskini azaltabilir.


18. Hamsi

Hamsi, antienflamatuar omega-3 yağlarının yanı sıra selenyum, kalsiyum ve demir gibi akciğer sağlığını destekleyen diğer besinlerle dolu küçük balıklardır.

Hamsi gibi omega-3 bakımından zengin balık yemek, KOAH gibi enflamatuar akciğer hastalıkları olan kişiler için özellikle yararlı olabilir.


19. Mercimek

Mercimek, magnezyum, demir, bakır ve potasyum dahil olmak üzere akciğer fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olan birçok besin maddesi bakımından yüksektir.


20. Kakao

Bitter çikolata gibi kakao ve kakao ürünleri flavonoid antioksidanlarda yüksektir ve akciğerlerdeki hava yollarını gevşetmeye yardımcı olan teobromin adı verilen bir bileşik içerir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir