Meşe Kabuğu Nedir? Faydaları, Yan Etkileri ve Daha Fazlası

Meşe kabuğu nedir?; Meşe kabuğu ( Quercus alba ), Kuzey Amerika’ya özgü tipik beyaz meşe çeşitleri olan Fagaceae ailesinin ağaçlarından gelir.

İç kabuktan ve ağaçta oluşan safralar olarak bilinen yuvarlak büyümelerden elde edilir. Meşe kabuğu topikal ve oral kullanım için kurutulabilir ve toz haline getirilebilir. Tarih boyunca tıbbi amaçlar için kullanılmıştır.

Topikal uygulamaların iltihabı bastırdığı ve kaşıntılı cildi yatıştırdığı düşünülürken, meşe kabuğu çayı ishali, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı , bronşit, iştah kaybı ve artriti tedavi etmek için kullanılır .

Meşe kabuğu bir toz, çay, hap ve sıvı ekstrakt olarak satılmaktadır. Aktarlarda genellikle mevcuttur.

Meşe Kabuğu Faydaları ve Kullanımı

Meşe kabuğunun ana kullanımları, diş eti kanamaları ve hemoroid gibi enflamatuar durumların tedavisi ile ilgilidir. Akut ishali tedavi etmek için de kullanılır.

Ancak, önerilen faydalarını destekleyecek çok az araştırma var.

Cilt tahrişi

Meşe kabuğu, hasat türüne ve zamanına bağlı olarak % 20’ye kadar tanen içerebilir. Tanenler, vücut dokularını daraltmak için ciltte proteinlere bağlanan büzücü veya ajan olarak işlev görürler, bu nedenle gözenekleri sıkılaştırır ve tahriş olmuş alanları kuruturlar.

Özellikle, meşe kabuğundaki tanenlerin , enflamatuar bileşiklerin salınımını inhibe ettiği gösterilmiştir. Bakteri büyümesinde yer alan proteinlerle bağlanarak antibakteriyel özellikler de sergileyebilirler.

Tanenlerin bu spesifik özellikleri, cilt tahrişi ve yaralarının tedavisinde meşe kabuğunun olası topikal kullanımlarından sorumludur.

Hemoroitler veya anal bölge etrafındaki şişmiş damarlar bazen yaraları kurutmak için meşe kabuğu tozu ile karıştırılmış suda yıkanarak tedavi edilir.

Meşe kabuğu ayrıca yaralar, tahriş olmuş diş etleri ve enfeksiyon riski altındaki yanıklar için büzücü ve antibakteriyel özellikleri için kullanılır. Gargara olarak uygulanabilir.

Meşe kabuğunun güvenliğini ve etkinliğini anlamak için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.

Yatıştırıcı cilt tahrişinde meşe kabuğu kullanımı yaygın olsa da, bu amaçla kullanımı ile ilgili araştırmalar nadirdir. Bazı durumlarda, meşe kabuğu, özellikle kırık ciltlerde kullanıldığında tahrişi ağırlaştırabilir.

İshal

Meşe kabuğunun yutulduğunda ishale iyileştirici faydalar sağladığı düşünülmektedir.

Özellikle meşe kabuğu çayı, antibakteriyel özellikleri nedeniyle ishali tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılır.

Dahası, insanlarda yapılan araştırmalar ishali tedavi etmek için tanen kullanımını desteklemektedir.

Meşe kabuğu çayı ve diğer ürünlerin uzun süreli kullanımının ishalin tedavisinde güvenli ve etkili olup olmadığı belirsizdir.

Antioksidan Aktivite

Meşe kabuğundaki ellagitanninler ve roburinler gibi bazı bileşikler antioksidanlar olarak işlev görebilir . Antioksidanlar vücudunuzu, serbest radikaller adı verilen reaktif moleküllerin neden olduğu altta yatan hasardan korur.

Bu bileşiklerin antioksidan aktivitesinin kalp ve karaciğer sağlığını arttırdığı ve muhtemelen antikanser etkileri sunduğu düşünülmektedir.

Meşe kabuğundan elde edilen ellagitanninler üzerine yapılan bir çalışmada, yüksek yağlı, yüksek karbonhidrat diyeti uygularken 12 hafta boyunca meşe kabuğu ekstresi alan sıçanların, ekstraktı almayan sıçanlarla karşılaştırıldığında, kalp ve karaciğer fonksiyonlarında iyileşme yaşadıkları görülmüştür.

Geçici karaciğer yetmezliği olan 75 yetişkinde yapılan bir başka çalışmada, 12 hafta boyunca meşe ağacı özü alanların, takviye almayanlara kıyasla karaciğer fonksiyon belirteçlerinde önemli ölçüde daha iyi iyileşmeler olduğu bulundu.

Bununla birlikte, ellagitanninlerin ve yan ürünlerinin vücutta bulunabilirliği kişiye göre değişir. Bu nedenle, meşe kabuğu herkes için aynı faydaları sağlamayabilir.

Meşe kabuğu ürünlerinin uzun süreli kullanımının güvenliğini anlamak için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.

Meşe Kabuğu Yan etkileri ve önlemler

Bugüne kadar, meşe kabuğu çayı, takviyeleri ve losyonların tüm olası yan etkilerini tanımlamak için yeterli araştırma yoktur.

Meşe kabuğu kısa süreli olarak alındığında, özellikle akut diyare tedavisi için 3-4 gün ve doğrudan cilde uygulandığında 2-3 hafta güvenli kabul edilir.

Kişisel yorumlar, meşe kabuğunun oral formlarının mide rahatsızlığına ve ishale neden olabileceğini düşündürmektedir . Bu arada, meşe kabuğu uygulamaları özellikle tahriş olmuş veya hasar görmüş ciltlerde kullanıldığında cilt tahrişine veya egzama gibi kötüleşen durumlara yol açabilir.

Ek olarak, yüksek dozlar ve / veya meşe kabuğunun uzun süreli kullanımı böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını kötüleştirebilir.

Sıçanlarda yapılan bir çalışma, kilo başına 15 mg meşe kabuğu ekstresinin (kg başına 33 mg) vücut ağırlığının böbrek hasarına yol açtığı gözlenmiştir.

Meşe Kabuğu Dozajı ve nasıl alınır

Meşe kabuğunun insanlarda kullanımı ile ilgili araştırma eksikliği nedeniyle, önerilen bir doz yoktur.

Meşe kabuğu hapları, tentürler, çaylar ve losyonlar üzerinde verilen talimatlar büyük ölçüde değişir.

Daha iyi emilim için, bazı talimatlar meşe kabuğu takviyeleri veya çayları yiyecekle birlikte almamanızı önerir.

Avrupa İlaç Ajansı’na göre, iç ve dış kullanım için farklı amaçlar için genellikle tavsiye edilen meşe kabuğu dozajları şunlardır.

Dahili kullanımlar

Oral takviyeler: Günde 3 grama kadar
Çaylar (ishal için): Günde 3 defaya kadar 1 bardak (250 mL) meşe kabuğu çayı veya günde 3 gram eşdeğeri
Süre: 3-4 gün

Harici kullanımlar

Banyolar (hemoroid veya cilt tahrişleri için): Banyoya eklemeden önce 4 bardak (1 litre) suda kaynatılmış 5 gram meşe kabuğu
Cilt durulamaları veya gargaralar (cilt tahrişleri veya boğaz ağrısı için): 4 bardak (1 litre) suda kaynatılmış 20 gram meşe kabuğu
Süre: 2-3 hafta

Meşe Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır

Meşe kabuğu çayı, çay poşeti formunda mevcuttur.

Yapmak için, 1 fincan (250 mL) sıcak suya bir çay poşeti koyun. Ayrıca birkaç bardak su, süzme ve içecekte 3 grama (3/4 çay kaşığı) kurutulmuş meşe kabuğu kaynatabilirsiniz.

Hamilelik ve Emzirme

Hamile ve emziren kadınlar arasında meşe kabuğu preparatlarının güvenliği hakkında yeterli bilgi yoktur.

Bu nedenle, meşe kabuğu bu kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir