Birçok insan sedef hastalığı ve egzama arasındaki teknik farkları bilmez. Bu koşullardan biri olarak iltihaplı, kırmızı veya soyulmuş bir cilt yamasını tanımak, ona nasıl davranacağınızı belirleyecektir.
Bu yazımız da sizler için sedef hastalığı ve egzama arasındaki farkın (Yüz, Eller ve Bacaklar) resimli olarak anlatımını sizlere sunuyoruz.
Sedef ve Egzamayı anlama
Sedef hastalığını anlama;
Kalın beyaz pul yaması sedef hastalığının karakteristiğidir . Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin aşırı üretimiyle sonuçlanan kronik bir otoimmün durumdur. Ölü hücreler gümüş-beyaz pullara dönüşür. Cilt iltihaplanır ve kızarır ve ciddi kaşıntıya neden olur.
Şu anda sedef hastalığının tedavisi yoktur. Ancak bazı topikal, hafif tabanlı ve sistemik farmasötik tedaviler durumu remisyona sokabilir. Durum bulaşıcı değildir.
Egzamayı anlama;
Egzama veya atopik dermatit de cildi etkileyen uzun süreli bir durum olabilir. Aşırı duyarlılık reaksiyonu nedeniyle oluşur. Bu, cildin boyalar, kumaşlar, sabunlar, hayvanlar ve diğer tahriş ediciler gibi bazı tetikleyicilere aşırı tepki vermesine neden olur.
Cilt kırmızı, iltihaplı, soyulmuş, çatlamış, kabarmış veya irin dolu görünebilir. Genellikle pullu ölü deri ile kaplı değildir.
Sedef hastalığında olduğu gibi, dermatit vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ve yoğun kaşıntıya neden olabilir. Çoğu egzama topikal tedavi ile temizlenebilir.
İlgili İçerik; Sedef Hastalığının Nedenleri
Sedef Hastalığı ve Egzama’nın Resimli Olarak Karşılaştırılması;
Kırmızı, pullu egzama yaması
Egzama genellikle kaşıntı ile ortaya çıkan bir döküntü ve daha sonra çok fazla çizilmenin olduğu bir döküntüdür.
Nummular egzama
Nummular egzama, madeni para şeklinde bir görünüme sahiptir.
Yüzdeki egzama
Egzama çocuklarda, özellikle yüz ve kollarda çok yaygındır.
Avuç içi egzama
Egzama, kuruluğun ve kaşıntının cildin çatlamasına neden olabileceği eller ve avuç içlerinde çok yaygındır.
Dizlerin arkasında egzama
Egzama, dizlerin arkası ve dirseklerin iç kısımları da dahil olmak üzere vücudun bükülme yüzeyleri boyunca çok yaygındır.
Ellerde egzama
Egzama aşırı yıkama ile kötüleşir, bu nedenle insanların her zaman kurutma deterjanları ve sabun kullanmaktan kaçınmaları ve iyi nemlendirmeleri önerilir.
Enfekte, tahriş olmuş egzama
Cildin nemli kaldığı bölgelerde, kırılgan egzama cildi enfekte olabilir, bu nedenle cildin bozulmasını önlemek ve cildin herhangi bir drenaj geliştirmesi durumunda tıbbi tavsiye almak için cildi nemlendirdiğinizden emin olmak çok önemlidir.
Şiddetli egzama
Şiddetli egzama olanlarda vücuttaki birçok alanda kuru, pullu lekeler vardır.
Koldaki sedef hastalığının simli ölçeği
Klasik sedef hastalığı, gümüşi bir ölçekle kaplı kalın bir plak olarak ortaya çıkar.
Yüzün sedef hastalığı
Yüzdeki sedef hastalığı, kozmetik görünüm ve kaşıntı rahatsız edici olabileceğinden etkilenenlere çok üzücü olabilir.
Ellerin sedef hastalığı
Daha az yaygın olmasına rağmen, sedef hastalığı ellerde bulunabilir.
Bacakların sedef hastalığı
Sedef hastalığı açık veya koyu tenli insanları etkileyebilir. Koyu tenlerde, gümüş rengi ölçek daha da belirgin olabilir.
Bacakların sedef hastalığı
Sedef hastalığı vücudun bir veya her iki tarafında simetrik olarak ortaya çıkabilir.
Göğüslerin altındaki sedef hastalığı
Sedef hastalığı, vücudun çok fazla tahriş ve aşınmaya maruz kalan bölgelerini etkileme eğilimindedir.
Şiddetli sedef hastalığı
Şiddetli sedef hastalığı olanlar, vücudun çoğunda büyük plaklara sahip olabilir.
Yüzdeki sedef hastalığı ve egzama;
Yüzdeki sedef hastalığı;
Sedef hastalığı en sık dizlerde ve dirseklerde görülmesine rağmen, bunların dışında bir yerde de ortaya çıkabilir. Buna yüz, kafa derisi ve boyun dahildir.
Tedavi ile yüzdeki sedef hastalığı ve kafa derisi sıklıkla iyileşir, ancak tekrarlayabilir.
Çoğu durumda, kafa derisi sedef alnına, kulaklarına veya boynuna uzanır. Özellikle saç yoluna girdiğinde tedavi etmek zor olabilir.
Yüzdeki egzama;
Sedef hastalığında olduğu gibi, yüzdeki egzama rahatsızlığa neden olabilir. Yamalar çok kaşıntılı olabilir ve cildin daha da bozulmasına neden olabilir.
Kaşıntı ciltte kanama veya enfeksiyona izin veren kırılmalara neden olabilir.
Egzama genellikle irin dolu kabarcıklar içerir. Çizilme, cildin irin sızmasına ve kabuklu lekeler oluşturmasına neden olabilir. Yüzdeki egzama genellikle topikal olarak tedavi edilebilir, ancak sistemik ilaçlar gerekli olabilir.
Ellerde Sedef hastalığı ve Egzama;
Ellerde sedef hastalığı;
Birçok insanın ellerinin ve eklemlerinin sırtında sedef yamaları olmasına rağmen, diğerlerinin avuç içi salgınları vardır.
Ellerde yoğun soyulma ve kuru cilt, el yıkamak veya bir çanta almak, çok acı verici ve rahatsız edici gibi basit sorunlar bile yapabilir.
Ellerde sedef hastalığı, tırnak sedef hastalığını içerebilir . Bu durum aşırı aktif cilt hücrelerinin tırnakların altında çok fazla yeni hücre üretmesine neden olur. Bu, tırnakları renklendiren ve hatta düşmelerine neden olan bir mantar enfeksiyonu gibi görünebilir.
Ellerde egzama;
Egzama ellerde çok sık görülür. Bunun nedeni, ellerin genellikle sabunlar, losyonlar, kumaş, hayvanlar ve diğer alerjenler veya tahriş edicilerle temas etmesidir.
Ellerin sık sık yıkanması, egzama olan kişilerin cildini daha da kurutabilir. Sudaki ve diğer tahriş edici maddelerle sürekli teması nedeniyle ellerde egzama tedavisi zor olabilir.
Bcaklarda Sedef hastalığı ve Egzama;
Bacaklarda Sedef;
Sedef hastalığı sıklıkla bacaklarda ve dizlerde görülür. Bazı sedef hastalığı bacakların önemli kısımlarını kapsayabilir, ancak diğer tipler izole yamalarda görülebilir.
Farklı sedef türleri farklı görünümlere sahiptir.
Bacaklarda Egzama;
Bacaklardaki egzama genellikle diz arkası veya ayak bileğinin önü gibi vücut “kırışıklarında” ortaya çıkabilir. Bu alanlar teri veya tahriş edici maddeleri giysilerden ve havadan alabilir.
Tahriş edici maddelerin cilt ile yakın teması ve cilt sürtünme alanları birlikte atopik dermatitin gelişmesi için mükemmel bir ortam oluşturur.
Dizlerin arkasındaki egzama hızlı veya etkili bir şekilde tedavi edilmezse, çok tahriş edici ve ağrılı hale gelebilir. Giysilerden sürekli temas, önemli kanama, sızma ve enfeksiyona neden olabilir.