Tüp Bebek Masraflarını Devlet Karşılıyor mu? 2020 Devlet Destekli Tüp Bebek Tedavisi

Sağlıklı bir şekilde çocuk sahibi olmak isteyen milyonlarca kişinin uzun denemeler sonucu başarısız olması ardından denedikleri üreme işlemine Tüp Bebek denilmektedir. Son dönemlerde çok tercih edilen tüp bebek tedavisinin devlet tarafından karşılanıp karşılanmadığı insanlar tarafından çok merak edilmeye başladı. Peki tüp bebek tedavisini devlet karşılar mı, şartlar neler?

Tüp bebek, bebek sahibi olma konusunda zorlanan anne babaların bebek sahibi olmaları için yapılan birtakım işlemlere denir. Tüp bebek tedavisi yapılırken anneye uygulanacak bazı aşamalar vardır. Anne adayına dışarıdan ilaç verilerek birden fazla yumurta geliştirilmeye çalışılır. Tüp bebek tedavisi genelde tüpleri tıkalı olduğundan dolayı yumurta ve spermlerin birleşmediği ve yumurtlama problemi yaşayan anne adaylarında uygulanır. Tüm dünyada olduğu gibi son dönemlerde ülkemizde de tüp bebek tedavisi yaptırmak için binlerce kişi başvurmaktadır. Ülkemizde bebek sahibi olmayan binlerce çift bulunuyor. Her 100 çiftten en az 15 tanesi doğal yollarla bebek sahibi olamıyor. Bu nedenle tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olmak isteyenler her geçen gün daha fazla artmaktadır.


2020 TÜP BEBEK DEVLET DESTEĞİ NE KADAR OLDU?

Tüp bebek tedavisi devlet desteği miktarı çiftlerin tüp bebek tedavisini kaçıncı defa gerçekleştiğine bağlı olarak değişmektedir. Yapılacak olan tüp bebek tedavisini toplam harcanan masraflara göre değerlendirip devlet desteği verilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tüp bebek tedavisinin belli bir miktarı karşılanıyor. SGK tedavi sayısı ve bu tedavi sayılarında oluşan masrafların karşılandığı yüzdelik dilimler şöyle sıralanmakta:

► Tüp bebek tedavisinde ilk denemede oluşan masrafların %30’u

► Tüp bebek tedavisinde ikinci denemede oluşan masrafların %25’i

► Tüp bebek tedavisinde üçüncü denemede oluşan masrafların %20’si SGK tarafından karşılanmaktadır.


Tüp Bebek Tedavisinde Devlet Desteği Alma Şartları;

► Bütün dünyada her yıl yapılan yaklaşık 1 milyon 6 yüz bin tüp bebek tedavisi sonrasında senede yaklaşık 4 yüz bin tüp bebeğin dünyaya geldiğini biliniyor.

► Tüp bebek tedavisinden yaralanmak isteyen çiftlerin ilk olarak sağlık raporu düzenlenmiş olmalı

► Sağlık raporunun içinde anne adayının tıbbi tedaviler sonucunda normal yöntemlerle çocuk sahibi olamayacağını ifade edilmiş olması gerekir. Aynı zamanda sağlık raporunun içerisinde yardımcı üreme yöntemlerinin gerekliliğiyle ilgili kararlar yer almalıdır.

► Tüp bebek devlet desteğinden yararlanmak için 43 yaşından gün almamış ve en az 23 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

► Çocuk sahibi olmak isteyen çiftin en az 3 yıl evli olma şartı gerekiyor. 3 yıl evli olan çiftlerin en az iki kere aşı yapma zorunluluğu bulunuyor. Bazı çiftlere 3 yıl evlilik şartı aranmaksızın tüp bebek tedavisi yapılıyor. Bu çiftlerin sperm sayısı 5 milyondan az olanlar, tüpleri kapalı olanlar ve yumurta rezervleri düşük olma koşuluyla uygulanmaktadır.

► Tüp bebek tedavisinin uygulanacağı yerinde SGK ile anlaşması olması gerekir.

► Bir diğer şartlardan biri de tüp bebek tedavisini son 3 yıl deneyip hiç sonuç almamış olması gerekiyor. Tüp bebek tedavi yapılan kurumdan belgelenmesi gerekir.

► Ayrıca bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin en az beş yıllık sağlık sigortası prim gün sayısının tamamlanmış olması ve eşlerden en az birisinin bu koşulu yerine getirmesi gerekir.

Devlet Destekli Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Başvurulur?

Çocuk sahibi olmak isteyenlerin tüp bebek tedavisi için devlet desteği başvurusu anne adayının bağlı bulunduğu SGK kurumuna yapılması gerekir. Başvuru yaptıktan sonra kişinin tedavi masraflarının bir bölümü SGK tüp bebek masrafları karşılama politikası kapsamında değerlendirilip ödemesi yapılır. Tedavi için yapılacak olan başvurular SGK il ve ilçe merkezlerine ilgili doktor raporu ile birlikte gerçekleşecek müracaat ile sağlanır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir