Eşek Sütü Faydaları Nelerdir, Eşek Sütü Haram mıdır ?

Eşek sütü, sizin düşündüğünüzün aksine binlerce yıllardır kullanılan ve süt pazarına yeni girmemiş olan bir içecek türüdür. Son zamanlarda, özellikle Avrupa’nın bazı bölgelerinde, hem yeni yiyecek ve içecekleri denemek isteyen maceracı yemek meraklılarına hem de sağlık yararları olan doğal yiyecekler yemeyi hedefleyenlere hitap ederek yeniden popüler hale geldi.

Bu yazımız da, eşek sütünün faydalarını, kullanım alanlarını ve dezavantajlarını bulabilirsiniz.

Eşek sütünün uzun bir tıbbi ve kozmetik kullanım geçmişi vardır. Eşek sütü antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve boğmaca gibi enfeksiyonların yanı sıra Afrika ve Hindistan’ın bazı bölgelerindeki virüsler de dahil olmak üzere enfeksiyonlar için halk arasında tıbbı tedavi olarak kullanılır.

İnek, keçi, koyun, manda ve deve gibi diğer süt hayvanlarından elde edilen sütlerle karşılaştırıldığında, eşek sütü en çok anne sütüne benzer. Eşek sütü, ilk olarak 19. yüzyılda öksüz bebekleri beslemek için kullanılmıştır.

Eşek sütü yeni bir trend gibi görünse de insanlar binlerce yıldır eşek sütü içiyorlar. Bir eşek çiftliğinin yakınında yaşamıyorsanız bulmak biraz zor, ancak bazı üreticilerden toz haline getirilmiş eşek sütü satın alabilirsiniz.


Eşek Sütünün Besin Değerleri;

Eşek sütü besin değerleri incelendiğinde, inek ve anne sütü ile büyük bir benzerlik içermektedir. İçerisinde bol miktarda protein, vitamin ve mineral yer almaktadır.

Yağda ve kalori bakımından düşüktür ve diğer sütlerden daha fazla D vitamini içerir. Eşek sütündeki kalorinin çoğu, laktoz formundaki karbonhidratlardan gelir.

  Eşek Sütü İnek Sütü Anne Sütü
Kalori 49 61 70
Protein 2 gram 3 gram 1 gram
Karbonhidrat 6 gram 5 gram 7 gram


Eşek Sütünün Faydaları;

Eşek sütü alerjen dostu ve bağışıklığı artıran bir gıda olarak büyük ilgi görmektedir.

Eşek sütünde bol miktarda protein vardır.

Önemli ölçüde düşük kazein içeriği göz önüne alındığında, inek sütü proteini alerjisi olan birçok kişi , eşek sütünün alerjik bir tepkiye neden olmadığını buldukları için eşek sütünü kullanabilir.

İnek sütüne alerjisi olan ancak sütün sağladığı protein ve diğer besinlerden faydalanabilen herkes için bir artı olabilir.

Eşek sütünün bir diğer önemli bileşeni laktozdur. Vücudunuzun güçlü kemikler için önemli olan kalsiyumu emmesine yardımcı olur.

Sütteki diğer bileşikler daha sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyebilir. Bir laboratuvar çalışması, eşek sütünün bağışıklık sistemini uyaran proteinler olan sitokinlerin salınmasını teşvik etme yeteneğine sahip olduğunu gösterdi.


Eşek Sütünün Zararları, Dezajantajları;

Eşek sütünün en büyük dezavantajı fiyatı ve bulunabilirliğidir. Eşek mandıra çiftliklerinin hem sayısı hem de boyutu sınırlı olduğu için, üretimi ve satışı pahalı ve dolayısıyla elde edilmesi zordur.

Avrupa’da sütü toz halinde satan bazı büyük üreticiler var, ancak denizaşırı nakliyesi pahalı olabilir.

Eşek sütünün fiyatı, düşük kazein içeriğinin yanı sıra, peynir yapımında kullanımını çok pahalı ve zor kılmaktadır.

Diğer bir potansiyel dezavantaj, çoğu küçük çiftliğin yalnızca çiğ eşek sütü satması ve pastörize edilmemiş süt içmenin gıda kaynaklı hastalık riski taşımasıdır.

Eşek sütü bebeklere, yaşlı yetişkinlere veya bağışıklık sistemi zayıflamış herhangi birine verilirse tehlikeli olabilir.

Eşek sütünü sıvı veya toz halinde denemek istiyorsanız, pastörize edilmiş olanı arayın. Alternatif olarak, herhangi bir patojeni öldürmek için içmeden önce çiğ sütü en az 72 ° C’ye  kadar ısıtın.


Eşek Sütü Haram mı?

SDÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talip Türcan, sağlık açısından yararlı olduğu düşüncesiyle son günlerde talep gören eşek sütünün İslami yönden haram olduğunu açıkladı. Evcil eşeklerin etinin yenilmesinin Hz. Muhammed tarafından haram olduğunun bildirildiğini kaydeden Prof. Dr. Türcan, “Fıkıhta bir kural vardır, hayvanların sütleri, etlerine tabidir. Etlerinin hükmü ne ise sütlerinin hükmü de odur. Ehil eşeklerin yenilmesi haram olunca, sütlerinin içilmesi de haram olmaktadır. Dolayısıyla eşek sütü içmek haramdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir